HomeReceptyMísto nudných kulichů: recept na italskou sladkou briošku na Velikonoce

Místo nudných kulichů: recept na italskou sladkou briošku na Velikonoce

Blíží se Velikonoce, a pokud se vám najednou nechce dělat stále stejné nudné kulichy, vyzkoušejte další zajímavý recept z Itálie – sladké velikonoční briošky.

Budete potřebovat dva hrnky mouky, dvě vejce, 100 g másla, čtvrt hrnku mléka, 2,5 lžíce cukru, jeden a půl lžičky sušeného droždí, špetku soli a kůru z jednoho citronu.Budeme také potřebovat cukrářské posypky na ozdobu.

Nejprve v míse smícháme mouku, cukr, citronovou kůru a sůl.Přidáme ještě trochu mouky a přilijeme mléko předem smíchané s droždím.Vzniklou hmotu lehce promícháme a poté přidáme vejce.Nasaďte nástavec na těsto a vše vyšlehejte mixérem.

Mísu s hmotou je třeba přikrýt a poslat na teplé místo asi na dvě hodiny, píše Marie Claire.Když těsto vykyne, přidejte máslo a znovu promíchejte mixérem na střední rychlost.Poté těsto vraťte na teplé místo a nechte ho 10 minut odpočívat.

Poté naše těsto hněteme pět minut, dokud není hladké a nelepí se na stěny mísy.Těsto přeneseme do olejem vymazané mísy, přikryjeme a vložíme na dvě hodiny do chladničky.

Těsto přeneseme na krájecí plochu předem vysypanou moukou.Rozdělte těsto na čtyři stejné díly a každý z nich rozválejte na dva svazky o délce asi 35 cm.Svazky spojíme a stočením konců jednoho přes druhý vytvoříme briošku.Vznikne tak jakýsi ‚věnec‘.Briošky položíme na plech s pergamenem, přikryjeme a necháme na teplém místě vykynout – bude to trvat asi dvě hodiny.

Předehřejte troubu na 190 stupňů a pošlete do ní briošku, potřete ji vaječnou směsí a ozdobte barevným posypem.Pečte asi 20 minut.Po upečení přeneste upečenou briošku na připravené prkénko a nechte ji vychladnout.

Zdeněk Pohlreich
Zdeněk Pohlreich
Zdeněk Pohlreich je český šéfkuchař, restauratér, podnikatel, lektor, herec, autor kuchařek a moderátor pořadů o vaření na TV Prima. V letech 2009 až 2018 byl moderátorem pořadu Ano, šéfe!
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Am beliebtesten