HomeZajímavéNespěchejte s vyhazováním starého chleba: připravte si užitečnou tinkturu

Nespěchejte s vyhazováním starého chleba: připravte si užitečnou tinkturu

Mnozí z nás často vyhazují zbytky starého chleba, aniž by si byli vědomi jeho přidané hodnoty.Starý chléb – není jen potravinovým odpadem, ale skutečným přírodním hnojivem, které může výrazně zlepšit úrodnost půdy.

Obsažené sacharidy stimulují rozvoj prospěšných mikroorganismů a poskytují optimální podmínky pro růst zeleninových plodin.Nenechte si ujít příležitost využít tento cenově dostupný zdroj ve prospěch zahradnictví a zahrádkářství!

Nejprve si připravte nálev ze starého chleba.K tomu budete potřebovat následující ingredience: Potřebujete: 500 gramů starého nebo prošlého chleba, 10 litrů vody, 2 lžíce cukru a 10 gramů sušeného droždí.

KROK 1 : Chléb nakrájejte na malé kousky a vložte do velké mísy.Naplňte vodou, přidejte cukr a droždí a důkladně promíchejte.

KROK 2 : nádobu zakryjte víkem nebo čistou látkou a nechte 6 dní louhovat na teplém místě.Nezapomeňte směs pravidelně míchat, abyste zabránili tvorbě plísní.

KROK 3 : Po uplynutí stanovené doby nálev přeceďte přes gázu nebo síto, aby se oddělil od pevných látek.

KROK 4 : hotovou směs nalijte do skleněných lahví nebo jiných vzduchotěsných nádob.

Připravený nálev ze starého chleba bude ideálním krmivem pro vaše zeleninové plodiny.Použijte ho k zalévání rajčat, okurek, zelí, mrkve, červené řepy, cibule a česneku.Nálev zřeďte vodou v poměru jedna ku deseti pro týdenní zálivku a jedna ku dvaceti pro postřik rostlin jednou za čtrnáct dní.

Toto přírodní hnojivo nejen urychlí růst a vývoj zeleniny, ale také zvýší její odolnost vůči chorobám a škůdcům a zlepší její chuť.

Zdeněk Pohlreich
Zdeněk Pohlreich
Zdeněk Pohlreich je český šéfkuchař, restauratér, podnikatel, lektor, herec, autor kuchařek a moderátor pořadů o vaření na TV Prima. V letech 2009 až 2018 byl moderátorem pořadu Ano, šéfe!
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Am beliebtesten