HomeZajímavéNevyhazujte prošlé potraviny: 6 lifehacků pro dům, domácnost a krásu

Nevyhazujte prošlé potraviny: 6 lifehacků pro dům, domácnost a krásu

Nezřídka se nám doma hromadí prošlé potraviny.Běžně se vyhazují, ale je to neekonomické.Mnohé z nich se totiž dají využít jinak! Podívejme se na některá hlavní využití.

Za prvé, prošlá majonéza je skvělá na čištění.Snadno s ní odstraníte lepicí pásku nebo etikety, odstraníte šmouhy a skvrny z nerezového nádobí.Majonéza vám také pomůže zbavit se kruhů od kelímků na dřevěném nábytku.Je také dobré ji použít k péči o pokojové rostliny.

Za druhé, skvělou přísadou pro domácí lázně je prošlá mletá káva.Je z ní skvělý peeling na tělo a obličej.A 20minutové opláchnutí kávovou sedlinou po umytí vlasů je zanechá lesklé a hebké.

Za třetí, zkamenělý cukr lze změkčit kouskem chleba nebo jablkem – stačí je dát do stejné nádoby.Nebo pokud se vůbec nechce pohnout – rozemelte ho v mixéru.Takový cukr je stále dobrý na pečení a výrobu nápojů, stejně jako jako přísada do peelingů.

Za čtvrté, fermentovaný řecký jogurt je vynikající surovinou pro výrobu kosmetických masek.Lze jej použít k čištění a výživě pokožky obličeje i vlasů.Díky jogurtovým maskám je pleť zářivá a vlasy hedvábné.

Za páté, přezrálé avokádo je úžasnou přísadou do masek a péče o suché lámavé vlasy, protože je mimořádně výživné a zdravé.

Za šesté, kysané mléko je užitečné při pečení – připravují se z něj palačinky a lívance.Lze ho také použít jako marinádu na maso nebo z něj vyrobit tvaroh.

Jak vidíte, mnoho prošlých výrobků lze dobře využít! Byla by škoda takové užitečné věci v domácnosti vyhodit.

Zdeněk Pohlreich
Zdeněk Pohlreich
Zdeněk Pohlreich je český šéfkuchař, restauratér, podnikatel, lektor, herec, autor kuchařek a moderátor pořadů o vaření na TV Prima. V letech 2009 až 2018 byl moderátorem pořadu Ano, šéfe!
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Am beliebtesten