HomeZajímavéNevyhazujte vaječné skořápky: 10 užitečných použití v domácnosti

Nevyhazujte vaječné skořápky: 10 užitečných použití v domácnosti

Než skořápky od vajec po použití vyhodíte, stojí za to zamyslet se nad jejich opětovným využitím.Křehká skořápka může být užitečná v různých situacích – od pěstování sazenic až po péči o rostliny.Podívejme se na 10 oblíbených způsobů využití vaječných skořápek v každodenním životě.

Za prvé, díky skořápkám je možné ošetřit rostliny proti některým chorobám , jako je například černá noha.

Za druhé jsou skořápky dobrým organickým hnojivem obsahujícím vápník a stopové prvky.Jsou dobré jako tekuté hnojivo a suchý prášek.

Za třetí, prášek ze skořápek pomáhá potlačovat škůdce – slimáky, plže, křísy.A velké kusy odrazují krtky a hraboše.

Za čtvrté, vaječné skořápky lze použít ke kypření a zlepšení struktury těžkých jílovitých půd.K tomuto účelu se rozdrtí a přidají do půdy.

Za páté se ze skořápek vyrábí mouka, která se používá k odkyselení kyselých půd , aplikuje se při kopání nebo do jam.

Za šesté, skořápky lze použít k mulčování půdy, které ji chrání před plevelem.

Za sedmé, velké kusy použijte jako drenáž v květináčích a pro výsadbu.

Za osmé, skořápky lze přidávat do kompostu pro zlepšení jeho struktury.

Za deváté, ve skořápkách lze pěstovat sazenice.

B-desátá, její mouka urychluje klíčení semen.

Podle odborníků je skořápka užitečným materiálem pro zahradu a zeleninovou zahrádku, který by se neměl vyhazovat.

Zdeněk Pohlreich
Zdeněk Pohlreich
Zdeněk Pohlreich je český šéfkuchař, restauratér, podnikatel, lektor, herec, autor kuchařek a moderátor pořadů o vaření na TV Prima. V letech 2009 až 2018 byl moderátorem pořadu Ano, šéfe!
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Am beliebtesten