HomeZajímavéNevylévejte přesolenou polévku: hostitelky přišly na 3 způsoby, jak napravit zkaženou chuť

Nevylévejte přesolenou polévku: hostitelky přišly na 3 způsoby, jak napravit zkaženou chuť

Sůl – je kouzelná přísada, která dodává pokrmům jedinečnou chuť a vůni.Někdy se však stává, že to s jejím množstvím přeženeme, což může vést k přílišné slanosti a zkazit celou chuť uvařeného kulinářského díla.

V takové situaci je důležité vědět, jak situaci napravit a přesolený pokrm zachránit.V tomto článku vám povíme o 3 účinných způsobech, které vám pomohou obnovit dokonalou chuťovou rovnováhu a vrátit polévce její skutečnou harmonii.

Za prvé, můžete se uchýlit k pomoci ingrediencí, které dokáží zamaskovat nadbytek soli.Pomohou 1-2 lžičky cukru, citronová šťáva, jablečný ocet nebo suché bílé víno, které přebijí výraznou slanou chuť a navrátí pokrmu harmonickou rovnováhu.Můžete také užít několik gramů kyseliny citronové.Tyto přísady s výraznými chuťovými tóny pomohou zjemnit přílišnou slanost a dodají pokrmu nové chuťové odstíny.

Za druhé můžete využít ředicí vlastnosti extra tekutiny.Vařící voda, vývar nebo dokonce další porce stejného pokrmu bez soli – tyto možnosti pomohou snížit koncentraci soli a váš pokrm bude méně slaný.Jednoduše přidejte tekutinu s mírou, ne více než jednu třetinu celkového objemu, a přiveďte pokrm k varu.

Za třetí můžete použít potraviny, které absorbují sůl, jako jsou brambory a cibule.Oloupané brambory přidané do pokrmu a vařené po dobu 10 minut absorbují přebytečnou sůl, čímž se pokrm stane mdlejším.Podobně funguje i cibule; celá oloupaná hlavička vhozená do vývaru na 7-10 minut rovněž pomůže snížit přebytečnou slanost.

Pokud to tedy se solí ve svém kulinářském díle náhodou přeženete, nezoufejte.Hlavně – se nevzdávejte a pokračujte ve zdokonalování svých kulinářských dovedností, protože teprve praxe a zkušenosti z vás udělají skutečného mistra kulinářského umění!

Zdeněk Pohlreich
Zdeněk Pohlreich
Zdeněk Pohlreich je český šéfkuchař, restauratér, podnikatel, lektor, herec, autor kuchařek a moderátor pořadů o vaření na TV Prima. V letech 2009 až 2018 byl moderátorem pořadu Ano, šéfe!
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Am beliebtesten