Jaro je považováno za ideální období pro prořezávání ovocných stromů, zejména jabloní a hrušní, v zahradě.Je to nutné nejen pro tvarování koruny.Odstranění uschlých a poškozených větví chrání strom před chorobami, protože zvyšuje proudění vzduchu a lepší pronikání slunečního světla.
Je však velmi důležité nepropásnout nejvhodnější dobu pro tento zákrok, jinak bude pozdě.
Pokud větve ořežete předčasně, stromek odumře v důsledku opětovných mrazů.A pokud se zákrok provede po začátku pohybu mízy, může strom onemocnět, pokud se do ran dostanou houby a bakterie.
Zkušení zahradníci doporučují provádět jarní řez před začátkem otevírání pupenů.
Postup by měl být proveden předtím, než se začnou otevírat pupeny.
Foto: wirestock/freepik.com.
Přesný čas se bude lišit v závislosti na regionu a povětrnostních podmínkách.Orientujte se podle teploty vzduchu, mělo by být nejméně minus pět stupňů.
Zpravidla se v jižních oblastech provádí prořezávání zahrady na konci února, ve středním pásmu – od poloviny března, na Sibiři a na Uralu – ne dříve než v dubnu, píše ‚New Hearth‘.
Dříve bylo hlášeno, jaké ovocné stromy dacha pěstitelé prořezávají v zimě, aby získali bohatou úrodu ovoce v létě.