HomeZajímavéPo uvaření těchto potravin vodu nevylévejte: 5 cenných odvarů

Po uvaření těchto potravin vodu nevylévejte: 5 cenných odvarů

Mnozí z nás mají ve zvyku vylévat tekutinu, která zbyla po vaření různých potravin, aniž by přemýšleli o jejích možných přínosech.Tyto odvary však mohou být skvělou přísadou pro přípravu chutných a zdravých pokrmů.

Některé z nich mají navíc jedinečné vlastnosti, které lze využít pro různé účely v domácnosti.V tomto textu budeme hovořit o pěti druzích odvarů, které by se neměly vylévat, ale naopak by se měly maximálně využívat.

Za prvé, voda po uvaření těstovin obsahuje značné množství škrobu.Použijte ji k zalévání pokojových rostlin a bude to pro ně skutečný elixír mládí.Můžete ji také použít k přípravě těsta na chléb nebo pizzu, které bude měkké a vzdušné.

Za druhé, nespěchejte s vyléváním vývaru po uvaření zeleniny.Tato aromatická tekutina je bohatá na živiny a může být základem pro chutné polévky, dušené maso nebo omáčky.Vývar jednoduše zchlaďte a uchovávejte v chladničce až 3 dny.

Za třetí, tekutina z vaření sladkých brambor (batátů) bude ideální náhradou vajec při hnětení těsta na pečení.Díky vysokému obsahu škrobu těsto rychle zhoustne a hotové výrobky budou mít jemnou strukturu.

Za čtvrté, odvar po vaření kukuřice je pro zahrádkáře skutečným pokladem.Vychlaďte jej a použijte k výživě rostlin, které se vám odmění bujným květem a bohatou úrodou.

Za páté, konzervované fazole se uchovávají ve speciálním nálevu, který vegani ocení jako náhradu vaječného bílku.Tuto tekutinu použijte k přípravě pěny, majonézy nebo bezvaječných sušenek.

Jak vidíte, mnohé z běžně vylévaných odvarů mají ve skutečnosti cenné vlastnosti a budou velmi prospěšné při vaření i péči o rostliny.Nespěchejte s vyléváním těchto tekutin, ale spíše se snažte najít pro ně využití.Nejenže tím ušetříte zdroje, ale také dodáte svým pokrmům nové chutě a textury.

Zdeněk Pohlreich
Zdeněk Pohlreich
Zdeněk Pohlreich je český šéfkuchař, restauratér, podnikatel, lektor, herec, autor kuchařek a moderátor pořadů o vaření na TV Prima. V letech 2009 až 2018 byl moderátorem pořadu Ano, šéfe!
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Am beliebtesten