Téměř všichni zahradníci používají namáčení semen před výsevem do speciálních roztoků.Tato metoda přináší několik důležitých výhod.
Obal semen je měkčí, což urychluje klíčení a pomáhá semenáčkům prorazit na povrch.To je důležité zejména u tvrdých semen, jako jsou papriky nebo rajčata, která mají často potíže s klíčením.
Namáčení také pomáhá semena dezinfikovat od bakterií a škůdců, kteří se mohou nacházet na povrchu.Kromě toho se zničí éterické oleje, které zpomalují klíčení.
Ne všechna semena by se však měla před výsevem namáčet.Zkušení zelináři doporučují u některých druhů semen se této metodě vyhnout.
Například velmi malá semena, jako je mrkev, mohou po namočení a naklíčení utrpět, protože jejich křehké klíčky se snadno poškodí.
Semena mrkve by se neměla namáčet, protože klíčky se snadno poškodí.
Foto: freepik/freepik.com.
Semena zabalená výrobcem do speciálních skořápek, obalená nebo inkrustovaná, která obsahují užitečné látky, stejně jako semena s tenkými nebo snadno propustnými skořápkami (petržel, celer, pažitka nebo česnek) nevyžadují namáčení.
Již dříve bylo uvedeno, jaké hnojivo je třeba přidat do půdy, aby sazenice rajčat a paprik rostly silné a zdravé.