HomeZajímavéTrvanlivost brambor se prodlouží: jak správně skladovat brambory v rovných podmínkách

Trvanlivost brambor se prodlouží: jak správně skladovat brambory v rovných podmínkách

Brambory – jedna z hlavních druhů zeleniny na našem stole.Je však obtížné skladovat je v bytě bez speciálního sklepa nebo spíže.Hlízy rychle vadnou, klíčí nebo se kazí.

Existuje však několik užitečných způsobů, které pomohou prodloužit čerstvost tohoto ‚druhého chleba‘ i v omezeném prostoru.

Zaprvé je důležité vytvořit bramborám ideální podmínky pro skladování – to je chladné a tmavé místo.Taková místnost zpomalí procesy vadnutí a klíčení hlíz.Zároveň v takových podmínkách začne zelenina i tak po určité době ztrácet vlhkost a vrásnit se.

Za druhé, ve sklepě nebo suterénu můžete použít oblíbený trik – položit jablka vedle brambor.Uvolňují plyn etylen, který brání vzniku klíčků na hlízách.

Za třetí, vytvoření optimálních podmínek v bytě pro dlouhodobé skladování brambor je mnohem obtížnější.Na balkoně mohou zmrznout a v nočním stolku pod dřezem rychle zvadnou a začnou klíčit.

Za čtvrté, jediným vhodným místem v bytě pro skladování zásob brambor je chladnička.Pouze tam lze udržet stabilní nízkou teplotu, která prodlužuje trvanlivost hlíz.

Dodržováním těchto jednoduchých pokynů budete schopni udržet brambory čerstvé co nejdéle.Chladnička se stane spolehlivým místem pro tuto nepostradatelnou zeleninu v podmínkách městského bytu.Vaše zásoby budou vždy po ruce a bramborové pokrmy vás potěší čerstvostí a vynikající chutí!

Zdeněk Pohlreich
Zdeněk Pohlreich
Zdeněk Pohlreich je český šéfkuchař, restauratér, podnikatel, lektor, herec, autor kuchařek a moderátor pořadů o vaření na TV Prima. V letech 2009 až 2018 byl moderátorem pořadu Ano, šéfe!
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Am beliebtesten