HomeZajímavéJak vybrat správná vejce v obchodě: 5 jednoduchých rad zkušených hostesek

Jak vybrat správná vejce v obchodě: 5 jednoduchých rad zkušených hostesek

V moderním světě, kde jsou marketingové triky a snaha o maximalizaci zisku často nadřazeny kvalitě výrobků, je při nákupu potravin obzvlášť důležité být opatrný.Vejce – jedním z těch produktů, které by měly být vybírány se zvláštní opatrností, vzhledem k jejich křehkosti a krátké trvanlivosti.

Nejprve věnujte pozornost datu expirace a datu výroby.Vybírejte co nejčerstvější vejce, protože jejich kvalita se časem zhoršuje.Dávejte přednost místním výrobcům, kteří mohou produkty z farem získat rychleji, což zajistí jejich maximální čerstvost.Pamatujte, že podle předpisů by doba trvanlivosti konzumních vajec neměla překročit 25 dní.

Za druhé se vyhněte vejcím, která jsou umístěna na pultech vedle masa nebo ryb.Porézní skořápka snadno absorbuje cizí pachy, které mohou negativně ovlivnit chuť vajec.

Za třetí, nespoléhejte se pouze na vzhled obalu.Vezměte do ruky několik vajec a odhadněte jejich hmotnost.Pokud se vám vejce zdají příliš lehká, může to znamenat, že se obsah začal vypařovat a vejce jsou již zkažená.

Za čtvrté věnujte pozornost neporušenosti skořápky.Praskliny nebo poškození mohou umožnit vniknutí bakterií do vejce, čímž se vejce stane nevhodným ke konzumaci.

Za páté, vybírejte vejce s plochou, hladkou skořápkou beze skvrn a nečistot.Jejich přítomnost může poukazovat na nevhodné podmínky ustájení slepic nebo nesprávnou manipulaci s vejci.

Dodržováním těchto jednoduchých pokynů se můžete vyhnout zklamání a zakoupit čerstvá, kvalitní vejce, která budou skvělou volbou pro přípravu chutných a zdravých pokrmů!

Zdeněk Pohlreich
Zdeněk Pohlreich
Zdeněk Pohlreich je český šéfkuchař, restauratér, podnikatel, lektor, herec, autor kuchařek a moderátor pořadů o vaření na TV Prima. V letech 2009 až 2018 byl moderátorem pořadu Ano, šéfe!
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Am beliebtesten