Cibule – jedna z nejoblíbenějších druhů zeleniny, hojně využívaná v kuchyni.Kromě toho, že dodává pokrmům pikantní a jedinečnou chuť, má však tento produkt spoustu dalších užitečných vlastností.
Připravili jsme pro vás výběr 6 zajímavých a neobvyklých způsobů využití cibule, o kterých jste pravděpodobně nevěděli.Tyto lifehacky vám pomohou s nejrůznějšími domácími úkoly – od péče o vlasy až po čištění kuchyňského náčiní.
Za prvé, cibulová šťáva je účinný domácí prostředek v boji proti vypadávání vlasů a pro urychlení jejich růstu.Cibule totiž obsahuje síru, která stimuluje tvorbu kolagenu v tkáních a obnovuje strukturu vlasů.
Za druhé, cibule díky svému štiplavému zápachu odpuzuje hmyz.Proto se můžete před komářími a komářími štípanci chránit potíráním odhalené kůže cibulí.A v případě již existujících štípanců zmírní cibulová šťáva svědění a bolest.
Za třetí, cibule je velmi užitečná pro čištění a obnovu starých zrezivělých nožů.Stačí cibulí potřít místa zasažená rzí – síra bude reagovat s ionty železa, což povede ke zničení rzi.
Za čtvrté, po očištění nevyhazujte cibulové slupky – lze je použít k dodání další chuti a prospěšnosti pokrmům.Stačí namočit slupky do vody a tuto vodu přidat při vaření polévek – dodá jim to větší chuť.Více se o tom dočtete v našem materiálu v bloku odkazů níže.
Za páté, směs cibulové šťávy a vody je výborná na čištění různých kovových předmětů a nádobí.Otíráním tímto roztokem se budou lesknout a zbaví se nečistot.
Za šesté, teplý cibulový čaj je vynikajícím lidovým lékem na bolest a zánět v krku.K jeho přípravě stačí cibulové slupky zalít vroucí vodou a chvíli louhovat.